Myxomatose bij konijnen

dierenambulance_konijn-myxoSoms gebeurt het dat de dierenambulance een melding krijgt met de mededeling dat men ‘gestruikeld’ is over een wild konijntje of haasje dat niet wegvluchtte.

Dit kan een gevolg zijn van een aanrijding of een ziekte. We vragen dan ook het diertje goed te bekijken of het gezwollen vieze ogen heeft. Wordt hierop bevestigend geantwoord, dan hebben we te maken met een geval van myxomatose.

Wat is myxomatose?

Myxomatose is een zeer besmettelijke virusziekte die alle slijmvliezen aantast zoals de ogen, neus, het bekje en de anus en waaraan het diertje uiteindelijk altijd zal overlijden. Een ziekte die voornamelijk wordt overgebracht door steekmuggen of de vlo van een mens, kat of hond. Maar bij een wild konijn of haas ook door de vlo van een eekhoorn. De besmetting verloopt door het contact van de dieren onderling. Ook kan de besmetting worden overgebracht door bijvoorbeeld een kraai die zich tegoed heeft gedaan aan het kadaver en de smetstof mee neemt naar een ander gebied.

Wanneer een dier besmet is sterft het binnen enkele dagen een hele akelige dood. Bedenk dat, wanneer u een konijn of haas in een dergelijke toestand achterlaat in het bos! De ziekte is niet te genezen, dus zal een dierenarts het dier uit zijn lijden moeten verlossen.

Voor de huiskonijnen is het raadzaam deze te vaccineren tegen myxomatose. Overleg hierover met uw dierenarts. Myxomatose levert geen gevaar op voor de mens of andere dieren zoals bijvoorbeeld de hond of kat.