Wanneer hebben egels hulp nodig?

dierenambulance_egel5Egels leven tegenwoordig steeds meer in parken en tuinen, omdat hun vroegere leefgebied, de met uiteenlopende beplanting begroeide velden en randgebieden, door menselijk handelen wordt vernietigd. Uitgestrekte weilanden en akkers en nette bossen zijn geen aantrekkelijk leefgebied meer. Overdag verstopt een egel zich en slaapt. Pas in de avond en vroeg in de ochtend wordt het dier actief en loopt soms enorme afstanden, op zoek naar voedsel. Met name in de herfst , omdat ze zich voorbereiden op hun winterslaap. Dit is een speciale diepe slaap waarbij allerlei lichaamsfuncties op een heel laag pitje worden gezet: lichaamstemperatuur en hartslag dalen sterk en de ademhaling wordt veel langzamer. Rond december gaat de egel in winterslaap en rond eind april of begin mei wordt de egel weer wakker.

Hulp is nodig voor een egel die gewond is, waggelend rondloopt of vieze ogen heeft, hoest, in rondjes loopt, omvalt, suf is, bijna niet reageert op aanraken, vliegeneieren, maden, teken of vlooien op zich heeft of overdag ronddwaalt. Ook een egel die heeft vastgezeten in een fruitnet, in een put of in een vijver gevallen is, heeft alle zorg nodig.

Kleine egeltjes die piepend en/of overdag rondlopen, zijn in nood en aangewezen op deskundige opvang om verder op te groeien. Warmte is wat zij het eerst nodig hebben. Een kruik of limonadefles met warm water met een doek eromheen is levensreddend voor deze jonge egeltjes, maar ook voor grote, zieke en onderkoelde egels.

LET OP:

  • Geef egels nooit melk, dat is erg slecht voor ze. Geef ze kattenvoer en water.
  • Laat een nest jonge egels met rust. De moeder komt pas terug als u weg bent. Grijp alleen in als uw zeker weet dat de moeder niet meer voor de kleintjes kan zorgen.
  • Neem zo snel mogelijk contact op met de Dierenambulance of de Vogel-en Egelopvang in Woudenberg..