Vermist & gevonden

Als u een huisdier mist of gevonden heeft moet u dit altijd melden bij de Amivedi.  Amevedi beschikt over meerdere meldpunten. Voor Amersfoort en omstreken belt u 088 – 006 46 71.

amevedi_logo_topAMIVEDI-NEDERLAND is de werknaam van Stichting Amivedi, een landelijke vrijwilligersorganisatie die zorgt voor een kosteloze registratie van vermiste en gevonden huisdieren in Nederland.

Voor meer informatie zie www.amivedi.nl

Wanneer Amivedi inschakelen

Als u een huisdier gevonden heeft waarvan de eigenaar nog niet bekend is of als u uw eigen huisdier is vermist. (dit kan een kat of hond zijn, maar ook konijnen, cavia´s etc). Geef altijd een goede omschrijving van het dier door en ook een goede omschrijving van de vindplaats of de plaats waar het dier voor het laatst gezien is.

Wat kunt u doen alvorens u melding wil gaan maken bij de dierenambulance of Amivedi over een loslopende kat?

 • Plaats een foto met informatie en locatie op onze “vermiste en gevonden dieren-groep” op Facebook.
 • Controleer of het dier wordt vermist in de groep of op Amivedi.
 • Vraag bijv. aan de buren of zij de kat mogelijk herkennen.
 • Reageert er na twee dagen niemand op uw foto/berichten? Dan komen wij controleren op een chip en doen we (indien er geen chip is) een belbandje om.

Wat doet u niet?

 • Voer een kat die uw tuin bezoekt niet.

“Ja, maar hij heeft honger en eet wel alles op!” Een kat lijkt al snel hongerig, maar het zijn ware opportunisten. Zou u een stuk taart weigeren als u dit door een vriendelijk persoon werd voorgeschoteld? ?
Als u begint met voeren, zal dit ervoor zorgen dat het dier terug blijft komen of niet meer wil vertrekken. U bent dan een voederbron geworden. Een mogelijke eigenaar mist zijn kat dan enorm.

 • Neem nooit zomaar een dier mee naar huis.
 • Haal de kat niet binnen.

Wanneer belt u direct de dierenambulance over een loslopende kat?

 • U belt wanneer u ziet dat de kat gewond is, jonger dan 6 maanden is of ziekteverschijnselen vertoond.
 • U belt bij twijfel (bijv. omdat u niet zeker weet of het dier ziek is.)

Wanneer belt u de dierenpolitie (144)

 • De kat is achtergelaten door bijvoorbeeld uw oude buren of bekende.
 • Bij een vermoeden van verwaarlozing of dierenmishandeling.

Tips voor eigenaren:

 • Chip en registreer uw kat.
 • Geef uw kat een (veiligheids)bandje om, dat geeft mensen de indruk dat het dier een eigenaar heeft. Er zijn speciale bandjes ontworpen die losschieten bij verstrikking en waar je kokertjes of een hangertje aan kunt hangen met uw gegevens erop.

Mocht u via Amivedi vernemen dat uw huisdier overleden is als gevolg van bijvoorbeeld een aanrijding, dan kunt u contact opnemen met de dierenambulance om een afspraak te maken voor identificatie van uw huisdier. Overleden huisdieren worden altijd minimaal 4 weken door de dierenambulance bewaard, om de eigenaar in de gelegenheid te stellen zijn huisdier weer terug te vinden.

Registratienummer

amevedi_stokskesmini

Veel honden en katten hebben een chip. Chippen gebeurt door een chip onder de huid bij het rechter schouderblad te plaatsen. Zo’n chip is net zo klein als een rijstkorreltje. Met een apparaat kan je het nummer aflezen. Al deze nummers zijn geregistreerd, zodat op deze manier de eigenaar teruggevonden kan worden.

Als een dier gevonden is, wordt dus eerst gekeken of het dier getatoeëerd of gechipt is. Als dat zo is, dan kan de landelijke databank gezelschapsdieren gebeld worden en kan deze vertellen wie de eigenaar van het dier is.

amevedi_banner_chip

Reacties zijn gesloten.