Vogeltrek 3/3

De vogels komen weer terug uit het zuiden

Na maandenlang verblijven in het zuiden van de wereld is het in het voorjaar voor de trekvogels tijd om terug te keren naar het noorden. Maar hoe weten ze wanneer het weer tijd is om te gaan?

Vogels bepalen door onder andere het licht of het tijd is om aan de lange tocht te beginnen of niet. Voor hen is de winter en zomertijd, in combinatie met het weer, dan ook noodzakelijk om wijzer te worden over het eventuele vertrek. De voorjaarstrek verloopt anders dan de trek in het najaar. Vogels hebben namelijk in het voorjaar nog meer haast dan in de koude wintermaanden. Hoe sneller ze namelijk in het broedgebied aankomen, hoe groter de kans is dat zij een goed plekje kunnen claimen waar zij hun nest kunnen bouwen. Zo vergroten vogels de kans op een goed broedseizoen.

Verschillende aankomsttijden

Elke vogelsoort heeft een eigen terugtrek periode. Vogels die in het najaar verblijven in Zuid-Europa keren alweer in maart of april terug naar hun broedgebied, zoals bijvoorbeeld de zwartkop of de blauwborst. Maar de trekvogels die langere afstanden moeten afleggen zoals de spotvogel en de wielewaal, komen pas later terug uit Afrika. Toch zijn er uitzonderingen; de boerenzwaluw moet ook van heel ver komen maar ze zijn toch altijd vroeg te vinden in onze boerenschuren. 

Klimaatverandering

We zien vogels steeds vroeger terugkeren van hun najaarstrek. Vergeleken met tientallen jaren geleden scheelt dat dagen maar soms ook enkele weken. De vogelbescherming meldt dat een mogelijke oorzaak hiervan klimaatverandering kan zijn. Door het veranderende klimaat vindt de insecten piek eerder plaats, warmer weer zorgt immers voor meer insecten, en deze eiwitrijke hapjes kunnen weer aan de jongen gevoerd worden. 

Als de trekvogels allemaal weer terug zijn van hun verre warme reis, begint de drukke lente voor ze. Een partner zoeken, nesten bouwen, eieren uitbroeden en de jongen de hele dag door voeren. En dat vaak wel twee keer per seizoen.



Meer weten over de vogeltrek? Kijk op de website van de vogelbescherming.

Reacties zijn gesloten.