Winterslaap 2/3

De voorbereiding op de winterslaap

Het herfstseizoen is voor veel dieren een drukke maand. Er moeten namelijk veel voorbereidingen worden gedaan om maandenlang achter elkaar te kunnen slapen. Maar wat moet er eigenlijk allemaal gebeuren om klaar te zijn voor een winterslaap?

Als de blaadjes van de bomen vallen is het voor de dieren tijd om te gaan hamsteren en extra veel te eten. Ze hebben namelijk een extra vetlaagje nodig om de winter goed door te komen, maar ook om niet te hoeven ontwaken tijdens hun winterslaap om te eten of drinken. Zo gaan egels op zoek naar extra spinnen en slakken, en eet de hazelmuis wat meer bessen en eikels.

Verzamelaars

De eekhoorn is één van de meest bekende dieren met verzamelwoede. Ondanks dat het dier niet in winterslaap gaat maar in winterrust, legt het een enorme voorraad aan. Die voorraad bewaart de eekhoorn op verschillende plekken die het dier vervolgens op geur, maar ook geheugen moet terugvinden. Soms kan de eekhoorn een plek echt niet meer vinden. Dit kan komen doordat het dier het echt niet meer weet of omdat de vogels en muizen er al mee vandoor zijn gegaan.

Veilig onderkomen

Niet alleen veel eten vergroot de kans op overleven. Ook de verblijfplaats van een dier in de winter bepaalt hoe comfortabel het de winter doorkomt. De perfecte plek om een nest te maken is een plek waar het dier beschermd zit tegen slecht weer, maar ook tegen roofdieren. De egel bijvoorbeeld verstopt zich onder een laag blaadjes en takjes, waar hij zich onderop rolt. Vleermuizen verblijven liever in een koele en donkere ruimte zonder herrie. Zij kiezen dan ook voor grotten of holle bomen. De hazelmuis maakt van zijn nest een heel werkje, waarvoor het allerlei plantenmateriaal verzamelt. Van al die bladeren en grashalmen maakt de muis een bal van zo’n zes tot twaalf centimeter, wat wordt afgesloten met een prop gras. Zo is het nest helemaal geïsoleerd. 

Wil je de dieren een handje helpen in de koude wintermaanden? Kijk dan op https://www.dierenbescherming.nl/wintertips.

Reacties zijn gesloten.