Oproep: laat jonge gezonde vogels zitten!

Het klinkt misschien tegenstrijdig. Maar het is het beste voor ze! Hieronder een stukje van onze collega’s van dierenambulance Maasland

We hebben het al vele malen eerder gezegd, maar kunnen het niet vaak genoeg herhalen omdat de telefoontjes toch massaal binnen blijven komen: laat gezonde jonge vogels die je deze weken op de grond ziet, zitten waar ze zijn. Neem ze niet klakkeloos mee omdat je denkt dat ze hulp nodig hebben; dat hebben ze namelijk meestal niet! Je kunt er zelfs meer kwaad mee doen dan goed (hoe goed bedoeld je intenties ook zijn).

We snappen best dat je het gevoel krijgt dat je moet helpen, zo’n jonge vogel op de grond ziet er heel kwetsbaar en hulpbehoevend uit. Toch kun je ze echt beter laten zitten waar ze zijn. Jonge vogels kunnen nog niet vliegen als ze net het nest verlaten hebben. Dat leren ze vanaf de grond, een periode die enkele dagen tot een week duurt. Een periode waarin ze inderdaad heel kwetsbaar zijn maar waar ze wel doorheen moeten om tot zelfstandige vogels uit te groeien die vervolgens even sterke en slimme kuikens op de wereld zetten.
Daarom is het het beste om daarin niet te snel in te grijpen. Laat de jonge vogels in de eigen omgeving bij de eigen ouders opgroeien, ondanks de risico’s. De ouders houden hen goed in de gaten totdat ze kunnen vliegen, voeren bij indien nodig en leren hen alle belangrijke lessen over hoe ze moeten overleven. Misschien zie je de ouders niet, maar ze zijn echt in de buurt. Waarschijnlijk houden ze zich verborgen zo lang jij er bent, dus laat het jong zo veel mogelijk met rust. En vergeet niet, ook in een vogelopvang redt een deel van de jongen het niet, ondanks alle goede zorg. Ze overlijden bijvoorbeeld puur aan de stress van het reizen, de spanning en het contact met mensen.

We vragen daarom met nadruk aan al onze volgers om deze informatie zo veel mogelijk te delen met hun vrienden en volgers: ook al druist het misschien tegen je gevoel in, laat gezonde jonge nestverlaters met rust zodat ze de kans krijgen om in de eigen omgeving op te groeien. Zet ze hooguit binnen een straal van 20 meter een beetje beschut weg als ze op een gevaarlijke plek zitten en/of houd je kat een paar dagen binnen. Dat is uiteindelijk veel beter voor de vogels zelf én ontlast onze meldkamer en ambulance aanzienlijk. Op die manier houden we iets meer tijd over voor de daadwerkelijk gewonde vogeltjes (en andere dieren) die wel hulp nodig hebben. Want die halen we natuurlijk wel op, zo snel we kunnen. Alvast bedankt!

Bron: https://www.facebook.com/146410525522465/posts/1572620356234801/

Reacties zijn gesloten.