Een zwanenfamilie in nood! Onze vrijwilligers vertellen je alle ins en outs over deze bijzondere melding.

Het zwanenkoppel met 8 jongen.

Op zondag 12 juli kregen collega’s Nick en Desiree een melding over een zwaan die moeilijk uit het water kwam en zich al buikschuivend over de stoep verplaatste. De zwaan was echter niet alleen, maar hoorde bij een koppel met wel acht jonge zwaantjes! Hierop besloten de twee stoere vrijwilligers een kijkje te nemen om de situatie in te schatten. Nick en Desiree nemen je vandaag mee met hun melding.


LET OP: Ga niet in je eentje op een gewonde zwaan af! Neem altijd contact op met de dierenambulance, zij kunnen de situatie inschatten, het risico bepalen en gepaste actie nemen.

Nick: ”Toen we de straat in reden werden we opgewacht door een groepje kinderen die de zwanen keurig in de gaten hielden. Zij vertelden ons wat ze hadden opgemerkt over het zwanenkoppel met acht jongen. Één van de volwassen zwanen had moeite met uit het water komen en eenmaal aan land schoof de vogel met zijn buik over de grond. We hebben de zwanen geobserveerd, maar omdat ze in het water bleven konden we niet goed zien wat er mis was.”

Desiree: ”We stonden op het punt om verder te rijden en later op de dag nog een kijkje te nemen, toen één van de kinderen ons erop wees dat de zwanen wel het water uit kwamen! Nu konden we de situatie een stuk beter bekijken.”

Nick: “Alle zwanen kwamen het land op om in de zon bij te komen, behalve de zwaan waarover we waren gebeld. Met veel moeite kwam hij op de kant. We konden nu goed zien dat de rest van de zwanen vlot liep, behalve deze. Hij strompelde en viel geregeld met zijn buik op de grond. Het was ons duidelijk: deze zwaan had onze hulp nodig!”

Inmiddels lagen al de zwanen weer in het water en Nick en Desiree schakelden telefonische hulp in van de Vogelopvang. Uit dit gesprek kwam naar voren dat zolang de zwaan zich in het water zou bevinden het ze niet zou lukken het dier te vangen. Ze moesten er dus uitgejaagd worden. Het liefst door dit met zijn tweeën aan te pakken: de een leidt af, de ander vangt. Dat dit zwanenkoppel 8 jongen bij zich had maakte de opgave nog een tikkeltje lastiger.
Er moest snel gehandeld worden, omdat de zwanen hun jongen natuurlijk wilden beschermen. Ze kunnen met hun vleugels aardig wat schade aanrichten. De taken werden verdeeld en de juiste spullen uit de bus verzameld: tijd voor actie!

Desiree: “Nick zou de zwanenfamilie wegjagen en op hetzelfde moment zou ik met het schepnet de gewonde zwaan vangen. Zo gezegd, zo gedaan en in één keer hadden we de zwaan te pakken! Met de tip van de Vogelopvang dat een zwaan zich overgeeft als je hem bij de kop vastpakt, benaderden we de gevangen zwaan. En inderdaad, na wat gespartel gaf hij zich over. We zetten de zwaan in de dwangbuis en gingen op weg naar de Vogelopvang in Soest.”

“Een dwangbuis is een groot driehoekig zeil, waarin je de zwaan zijn lijf kan zetten. Aan het zeil zitten banden die je strak rond het lijf kan vastmaken en er zitten handvatten aan om de zwaan gemakkelijk kunt vervoeren.

De zwaan op controle bij de vogelopvang.

Bij de Vogelopvang werd de zwaan gecontroleerd. Uit deze controle zagen ze gelukkig geen breuken. Wel een mogelijke verstopping wat teveel druk kan geven op de poten. Dit was bij controle erg gevoelig. De zwaan zou voor controle daar de nacht doorbrengen. De volgende dag hebben onze andere collega’s de opdracht gekregen om de zwaan weer uit te zetten. De zwaan werd warm onthaald door het gezin en kon snel naar de jongen toe!

En ze leefden nog lang en gelukkig!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.