Vogeltrek 1/3

Hi! Mijn naam is Marloes en de komende weken maak ik voor de Dierenambulance Amersfoort twee series; één over de vogeltrek en de ander over de winterslaap. Want hoe werken deze dierlijke processen nou precies en waarom gebeurt het? We kunnen nog veel leren over deze dieren!

De dagen worden kouder en dat betekent voor de vogels in ons land dat het steeds lastiger wordt om hun maaltje bij elkaar te sprokkelen. Begin oktober werden er tijdens de jaarlijkse EuroBirdwatch meer dan 900.000 overvliegende trekvogels in Nederland geteld. Maar welke vogels verlaten ons koude kikkerlandje nou eigenlijk?

De koplopers van de telling waren de spreeuw (413.817), de graspieper (217.388) en de vink (151.985), dat blijkt uit de verzamelde gegevens van de Vogelbescherming. Ook de boerenzwaluw, de kneu en de kievit lieten zich veel zien. Voor de vogels zelf was het geen ideaal trekweer. De wind kwam namelijk uit het zuiden waardoor ze genoodzaakt waren laag te vliegen. Hierdoor waren alle vogels wel beter zichtbaar voor alle fanatieke vogeltellers.

Vakantieganger of thuisblijver?

Nederland is door de gure winter voor veel vogels geen aangename plek om het hele jaar door te bivakkeren. De oer-Hollandse grutto maakt bijvoorbeeld elk jaar een tocht van 1200 kilometer naar West-Afrika en keert pas eind februari weer terug naar Nederland. Ook de koekoek en verschillende roofvogels verkiezen Afrika boven Nederland in de winter. Naast trekvogels hebben we ook een groep twijfelaars: soorten die soms wel, soms niet vertrekken. De ooievaar vloog vroeger altijd naar het warme zuiden, maar door de zachte winters van nu kunnen we de vogel rond kerst nog steeds spotten. Ook de lepelaar, zwartkop en de kleine zilverreiger zijn grote twijfelaars.

Bijzondere soorten

In totaal werden er tijdens de EuroBirdwatch dit jaar 211 verschillende soorten trekvogels gespot. Hier zaten ook een aantal bijzondere exemplaren tussen zoals de roodhalsfuut, een broedvogel uit het Midden- en Oost- Europa die op de rode lijst staat. Verder werden er drie zwarte ooievaars gezien, een soort die we in Nederland alleen op doortrek zien. Er werd ook een roerdomp gespot door een wel heel oplettende kijker. Deze vogels staan namelijk bekend om hun camouflage kleur en de beroemde paalhouding waarbij ze een pol riet imiteren, door stijf en rechtop te gaan staan.

Reacties zijn gesloten.