Vogeltrek 2/3

Hoe werkt de vogeltrek?

Misschien heb je ze al zien vertrekken uit je achtertuin want veel vogels zijn weer op weg naar hun jaarlijkse vakantiebestemming. Zwermen vogels trekken elk najaar naar een zonnig land en komen pas in het najaar weer terug. Waarom doen ze dit eigenlijk? En hoe vinden ze de juiste bestemming?

De meeste trekvogels zijn insecteneters en insecten zijn natuurlijk in de winter moeilijk te vinden in Nederland. Het eten wat er wel nog is voor de vogels kan onbereikbaar worden door bijvoorbeeld sneeuw of ijs. Door dit winters gebrek gebruiken de trekvogels het begin van de herfst als oogsttijd. De vogels proberen in deze periode zoveel mogelijk eten te verzamelen om zo een vetlaag op te bouwen voor de lange tocht die voor hun ligt. 

Ingebouwd systeem

Heb je je wel eens afgevraagd waarom mensen nog met een navigatiesysteem verdwalen en vogels zomaar de weg naar Afrika weten te vinden? Trekvogels hebben hier een handig maniertje voor, ze volgen namelijk kustlijnen en rivieren van landen. Ook gebruiken ze de zon en sterren, maar ook geluiden en geuren om wegwijs te worden. Naast al deze handige methodes is het ook bekend dat vogels over een soort ingebouwd kompas bezitten. Vooral jonge vogels vertrouwen op dat kompas tijdens hun eerste tocht. 

Vaak zien we vogels in zwermen door de lucht vliegen, denk bijvoorbeeld aan de spreeuw, maar er zijn ook genoeg vogels die helemaal alleen de lange reis afleggen. De kiekendief en andere roofvogels trekken al vanaf kleins af aan solo naar het zuiden. Tijdens het rusten en op de eindbestemming zoeken ze elkaar wel weer op. 

Wintergasten

Naast vogels die vertrekken zijn er ook vogels die juist in de winter naar Nederland toekomen, de zogeheten wintergasten. Jaarlijks komen er miljoenen vogels uit het Noorden naar ons toe zoals bijvoorbeeld de gans. Deze groep vogels kan hun kostje in de koude maanden in Nederland wel vinden. Zo eten ze hier graag gras wat erg eiwitrijk is door onze moderne landbouw. Ook de bedreigde kleine zwaan verblijft hier tijdens de kou, zij overleven vooral op waterplanten en oogstresten op akkers. Er verblijven in de koude maanden dus genoeg vogels in Nederland die wat extra hulp van ons kunnen gebruiken. Wil je ook helpen? Kijk dan op de website van de vogelbescherming

Reacties zijn gesloten.