Het gaat slecht met de egel. Jij kunt helpen!

De zomermaanden staan in het teken van de voortplanting bij de familie Egel. Rond mei/juni gaan egels een paartje vormen. Tussen eind juli en half oktober worden de kleine egeltjes geboren. Een nestje bestaat uit 3 tot 6 jongen. Egeltjes worden blind en doof geboren en zijn dan nog bijna kaal!

Egels zijn beschermde dieren die specifieke zorg nodig hebben. Deze opvang wordt geboden door verschillende egelopvangcentra. Je mag een gezonde egel niet in huis nemen en zijn rust niet verstoren.

De meeste vijanden zijn niet opgewassen tegen de grote harde stekels en gaan op zoek naar een andere prooi. De grootste vijand van de egel is de mens. Land- en tuinbouw gif maken veel slachtoffers en egels worden vaak aangereden door auto’s. De populatie is de laatste jaren al flink gedaald.

Wat kun je doen om de egel te helpen?
Als je een egel aantreft die zijn nestje aan het bouwen is, laat het daar dan gerust rommelig. Onze tuinen zijn vaak zo goed onderhouden dat er weinig bescherming is voor een egel. Hierdoor bouwen egels soms hun nest op een wat minder geschikte plaats. Door een klein hoekje in de tuin rommelig te laten nodig je de egel uit om er een nestje te maken.

Bijvoeren kan geen kwaad, maar let goed op wat je geeft. Een bakje water in de tuin is prima, maar aan brood heeft een egel niet zo veel. Geef een egel geen melk Ze zijn niet in staat om de lactose te verteren, dit geeft ernstige darmklachten waardoor een egel kan sterven.

Gebruik geen slakken gif of insectenverdelgers in de tuin. Egels zijn een welkome gast in de tuin die schadelijke beesten als rupsen, slakken en maden eten. Zo zorgen ze voor een natuurlijk evenwicht in uw tuin zonder het gebruik van insectenverdelgers.

Laat geen blikjes of bekertjes slingeren waar egels in verstrikt kunnen raken.

Kijk voor meer informatie op: https://www.dierenambulanceamersfoort.nl/informatie/over-dieren/egels/

Reacties zijn gesloten.